T.C.
BURSA
MUDANYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI
Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü
GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
AMAÇ
Madde - 1 Bu yönetmelik, Mudanya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü görev, yetki, çalışma usul ve esaslarını belirler ve Mudanya halkının kültür, sanat ve sosyal yaşamında ihtiyaçlarını karşılayacak çalışmaları amaçlar.
KAPSAM
Madde - 2 Bu yönetmelik Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünün görev ve çalışmalarına ilişkin ilke ve kuralları; çalışma usul ve esasları ile hak ve sorumluluklarını kapsar.
TANIMLAR
Belediye; Mudanya Belediyesini,
Başkanlık; Mudanya Belediye Başkanlığını,
Müdürlük; Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünü,
Müdür; Kültür ve Sosyal İşler Müdürünü,
Harcama Yetkilisi; Kültür ve Sosyal İşler Müdürünü,
Harcama Talimatı; Hizmetin gerekçesi ile yapılacak işin konusu, tutarı, süresi, kullanılabilir ödeneği, gerçekleştirme yöntemi ve hizmeti gerçekleştirecek görevlinin yazılı olduğu belgeyi,
Gerçekleştirme Görevlisi; Kültür ve Sosyal İşler Müdürünün tanımladığı kişi olmakla birlikte harcama talimatı üzerine; işin yaptırılması, mal veya hizmetin alınması, teslim almaya ilişkin işlemlerin yapılması, belgelendirmesi ve ödeme için gerekli belgelerin hazırlanması görevini yürüten kişiyi,
Büro; Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü görevli büro sorumlusu, büro personeli, eğitmen, diğer çalışan yardımcı ve destek personelini,
Paydaş; Kurumun ürün ve hizmetleri ile ilgisi olan, kurumdan doğrudan veya dolaylı, olumlu ya da olumsuz yönde etkilenen veya kuruluşu etkileyen kişi, grup ve kurumları ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Organizasyon Yapısı
Madde - 4
1- Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, müdür ve müdüre bağlı, aşağıda yazılan bürolardan oluşur.
a) İdari İşler Bürosu
b) Kültürel Miras ve Turizm Bürosu
c) Sanat ve Eğitim Bürosu
d) Teknik Büro
e) Etkinlik Planlama ve Koordinasyon Bürosu
f) Spor Bürosu
g) Muhtarlıklar Şefliği Bürosu
h) Kültür Evleri Bürosuı) Etkinlik Merkezleri Bürosu
i) Yurt içi/Yurt dışı İlişkiler ve Kardeş Şehirler Bürosu
j) Mudanya Belediyesi Arama Kurtarma (MAK)
Müdürlüğün organizasyon şeması aşağıdaki gibidir
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ nün Temel Görevi
Madde- 6 Kültür-Sanat, sosyal ve eğitim alanlarında faaliyetlerini organize ederek bu faaliyetleri, ilçemizin tüm noktalarında halkın hizmetine sunmak.Kültür ve Sosyal İşler Müdürü’nün Görev, Yetki Ve Sorumlulukları
Madde - 7 Belediye tarafından gerçekleştirilecek kültür-sanat etkinlikleri ve Sosyal İşler için yıllık Etkinlik Planı hazırlamak.
Müdürlükte Görevli Personelin Görev, Yetki Ve Sorumlulukları
Madde - 27 Üstlerin yaptığı görev dağılımı ile kendisine tevdi edilen işleri mevzuata ve usule uygun olarak tam ve zamanında yapmak.
Müdürlükçe Tutulacak Defterler ve Dosyalar
▪️ Zimmet Defteri,
İdari İşler Bürosunun Görev, Yetki ve Sorumlulukları
Madde - 49 İdari İşler Bürosu, bir sorumlu ve yeterli sayıda personelden oluşur ve aşağıdaki görevleri yerine getirir.
Kültürel Miras ve Turizm Bürosunun Görev, Yetki ve Sorumlulukları
Madde - 50 Kültürel Miras ve Turizm Bürosu, bir sorumlu ve yeterli sayıda personelden oluşur ve aşağıdaki görevleri yerine getirir.
a- Mudanya Belediyesi bütününde Kültürel Miras Envanterinin oluşturulması ve güncellenmesine yönelik araştırma, veri toplama, belgeleme, tespit ve analiz çalışmalarını yürütmek ve bu çalışmaları ortak kullanıma katkı sağlamak amacıyla basılı materyal ve/veya erişilebilir veri bankası haline getirmek, web sayfası altyapısını oluşturmak, Belediye birimleri ile diğer ilgili kurumlarla ilişki içerisinde çalışmaları yürütmek.
b- Mudanya ilçesi sınırları içinde yer alan tarihi, kültürel ve arkeolojik doğal mirasın koruma bilincini arttırmaya yönelik olarak eser çevrelerinde ve ören yeri, sit alanları çevrelerinde yüzey araştırmaları yapmak ve bu doğrultuda araştırmacılara imkan sağlamak. Bu alanlar, eserler ve kültür varlıkları, tarihi, sosyal değerleri ve coğrafi zenginlikleri ile ilgili tanıtıcı broşür, araştırma kitapları, dergi yayınlar hazırlamak, çoğaltmak ve dağıtımını sağlamak. Belirlenecek konu başlıkları ile ilgili sempozyum ve çalıştaylar düzenlemek.
c- Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 24.04.2014 tarih 80021 sayılı onayı ile yürürlüğe giren Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcılarının Tespit ve Kayıt İşlemlerine İlişkin Yönerge kapsamında, Mudanya genelinde bulunan Somut Olmayan Kültür Mirası değerlerinin araştırılması ve tescile önerilmesi için ilgili kurumlarla irtibatlı çalışmalar yapmak.
d- Kültür turizmi, doğa turizmi, alternatif eko turizmi vs. konularında çalışmalar yapmak. Mudanya ilçesi sınırları içinde ya da bölgenin tarihi, coğrafi yapısı ve tarih içindeki idari işleyişi gereği bölge ile bağlantılı olan yerleşimlere konusunda uzman araştırmacılar rehberliğinde kültür ve turizm gezileri düzenlemek. Bu sayede bölgenin tanıtımına katkı sağlayarak ilçe turizminin gelişmesi için faaliyet göstermek.
e- İdari amir tarafından verilen tüm görev ve sorumlulukları yerine getirmek. Sorumluluk alanına giren konularda aylık ve yıllık faaliyet raporlarını hazırlamak.
f- Mudanya Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü ve ilgili ona bağlı Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları Koruma Kurulları ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının görev ve yetki alanındaki iş ve işlemlerin koordinasyonunu sağlamak.
g- Mudanya genelinde bulunan somut ve somut olmayan kültür mirası değerlerinin araştırılması ve tescilinin önerilmesi için ilgili ulusal ve uluslararası kurumlarla irtibatlı çalışmalar yaparak kültür ve tabiat varlıklarımızın ulusal ve uluslararası, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü , Milletler Arası Müzeler Konseyi , Kültür Varlığını Koruma ve Restorasyon İçin Uluslararası Araştırma Merkezi, Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi ve benzeri platformlarda bilinirliğinin artırımını sağlamak.
h- Korunması gerekli kültür ve tabiat varlıklarının bulunduğu alanlarla, yenileme ve kültürel miras alanlarında, sit alanlarında, tarihsel çevrelerde çalışmalar yapmak, tarihi ve kültürel mirası belgeleme konusunda uygulamalar yürütmek, lisans ve lisansüstü programlarında tarihi ve kültürel miras konulu öğretim veren bölüm ve enstitülerle, vakıflar, ilçe belediyeler ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yapmak, sosyal etkinliklerin gerçekleştirilmesini sağlamak,
ı- 5393 sayılı Belediye Kanunu yetki alanı içinde 2863, 3386, 5226, 5366 ve ilgili diğer kanunlar kapsamında bulunan taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ve bulundukları alanları etkileyen bölgeler, sit alanları, tarihsel çevreler için koruma ve yenileme amaçlı plan, proje, uygulama ve programları yapmak, yaptırmak, yürütmek, taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarını değerlendirmek ve geliştirmek.
i- Kültürel ve doğal mirasın korunmasına yönelik afet ve risk yönetimi ile ilgili kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içerisinde çalışmalar yürütmek ve bilinçlendirme faaliyetleri sağlamak.
Sanat ve Eğitim Bürosunun Görev, Yetki ve Sorumlulukları
Madde - 51 Sanat ve Eğitim Bürosu bir sorumlu ve yeterli sayıda personelden oluşur ve aşağıdaki görevleri yerine getirir.
a- Çeşitli yaş gruplarına yönelik, farklı branşlarda kursların organizasyonunu yapmak ve gerekli duyuruların yapılmasıyla ilgili işlemleri takip etmek.
b- Başvuruda bulunmak isteyen katılımcıları bilgilendirmek, talep edilmesi durumunda kaydını oluşturmak .
c- Sınıf listesi, sınıf defteri, haftalık ders programı, haftalık rapor gibi işlemleri yapmak.
d- Düzenlenen kurslar ile, katılımcıların yetenekleri doğrultusunda boş zamanlarını değerlendirme ve kültür-sanat alanında gelişme imkanı sunmak.
e- Kurslarda eğitim alan katılımcılar ile konser, sergi ve çeşitli etkinlikler düzenleyip, Mudanya Belediyesi ve ilçemiz kültürel faaliyetlerine katkı sağlamak.
f- Farklı sosyal ve kültürel yapılardan gelen vatandaşlarımızın birleşerek oluşturdukları gruplarda kültürlerarası etkileşimin sağlanması ve korunması konusunda çalışmak.
g- Hobi ve Sanat Atölyeleri ve eğitim çalışmaları kapsamında; hazırlanan eğitim ve öğretim plan, programlarına uygun olarak; gerektiği takdirde eğitim-öğretim materyallerinin teminini sağlamak, ihtiyaç olan eğitim ortamını tesis etmek.
h- Çeşitli sanat dallarında sergiler düzenlemek, bu sergilerin içeriğini belirleyerek yıllık takvimini oluşturmak ve halka sunmak.
i- Müdürlüğe bağlı koro ve orkestraların etkinlik planlanmasının yapılarak gerçekleşmesinin sağlanması.
j- Kursiyerlere ait eserlerin dönem içi ve dönem sonu sergilenmesini sağlamak.
k- Kurs eğitmenlerinin denetim, takip ve koordinasyonunu sağlamak.
l- Kurslara ait sertifika ve katılım belgelerini hazırlamak, dağıtımını yapmak.
m- Kurs alanlarının eğitimler için tahsisini yapmak, sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde işletilmesini ve takibini gerçekleştirmek.
n- Gerektiği ve talep edildiği takdirde, mevcut olmayan farklı branşların eğitiminin verilebilmesi için İdari Büro ile koordinasyon kurularak eğitmen hizmet alımının yapılmasını sağlamak.
o- Üniversite ve kurumlarla işbirliği yaparak, öğrenci ve vatandaşlarımızın katılımlarıyla düzenlenecek çeşitli eğitimleri planlamak.
Teknik Büronun Görev ,Yetki ve Sorumlulukları
Madde - 52 Teknik Büro bir sorumlu ve yeterli sayıda personelden oluşur ve aşağıdaki görevleri yerine getirir.Etkinlik Planlama ve Koordinasyon Bürosu Görev ,Yetki ve Sorumlulukları
Madde - 53 Etkinlik Planlama ve Koordinasyon Bürosu bir sorumlu ve yeterli sayıda personelden oluşur ve aşağıdaki görevleri yerine getirir.
Spor Bürosu Görev ,Yetki ve Sorumlulukları
Madde - 54 Spor Bürosu bir sorumlu ve yeterli sayıda personelden oluşur ve aşağıdaki görevleri yerine getirir.
Muhtarlıklar Şefliği Bürosu Görev ,Yetki ve Sorumlulukları
Madde - 55 Muhtarlıklar Şefliği Bürosu bir sorumlu ve yeterli sayıda personelden oluşur ve aşağıdaki görevleri yerine getirir.
a- İlgili mevzuatlara uygun olarak harcama yapmak ve kayıtlarını tutmak.
Kültür Evleri Bürosu Görev ,Yetki ve Sorumlulukları
Madde - 56 Kültür Evleri Bürosu bir sorumlu ve yeterli sayıda personelden oluşur ve aşağıdaki görevleri yerine getirir.
a- Kültür Evleri dış kurumlardan gelen talepler doğrultusunda gerektiği takdirde tahsisinin yapılması.Etkinlik Merkezleri Bürosu Görev ,Yetki ve Sorumlulukları
Madde - 57 Etkinlik Merkezleri Bürosu bir sorumlu ve yeterli sayıda personelden oluşur ve aşağıdaki görevleri yerine getirir.
Yurt İçi/Yurt Dışı İlişkiler ve Kardeş Şehirler Bürosu Görev ,Yetki ve Sorumlulukları
Madde - 58 Yurt İçi/Yurt Dışı İlişkiler ve Kardeş Şehirler Bürosu bir sorumlu ve yeterli sayıda personelden oluşur ve aşağıdaki görevleri yerine getirir.
a- Kardeş Şehir ilişkisi kurulması hususunda karar alınabilmesi için gerekli olan evrakların Belediye Meclisine havalesinin yapılmasını sağlamak. Kardeş Şehir ilişkisi kurulabilmesine yönelik Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı izinlerinin alınması, protokollerin hazırlanması ve belediyelerce imza altına alınması için gereken iş ve işlemleri yapmak.
MAK Görev ,Yetki ve Sorumlulukları
Madde - 59 İl ve ilçe genelinde oluşabilecek doğal afetlerle ilgili gerekli eğitimi almış eğitimci ve gönüllü personel ile araç/gereç ve ilgili teçhizata sahip; arama kurtarma operasyonu gerektirebilecek herhangi bir acil durum ve afet anında operasyonlara katılan arama kurtarma birliğidir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Yetki ve sorumluluk
Madde - 60 Kültür ve Sosyal İşler Müdürü; Belediye Kanunu ile diğer kanun ve yönetmelikler ile proje, plan program ve prosedürlerde belirtilen ödevler ve sorumluluklar ile kendisine yukarıda verilen görevlerin mevzuata uygun olarak yapılmasından yetkili ve Başkan’a karşı sorumludur.
Madde - 61 Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bağlı Büro Sorumluları; Kendisine verilen görevlerin mevzuata uygun olarak yapılmasından yetkili ve Müdüre karşı sorumludur.
Madde - 62 Diğer Personel; Müdürlüğe ait işlerin yerine getirilmesinde kendilerine verilen görevleri gereği gibi ve süresi içinde yerine getirmekle yükümlü, ilgili Müdüre karşı sorumludur.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Yürürlük
Madde - 63 Bu yönetmelik Mudanya Belediye Meclisi’nin kabulü ve web sitesinde yayımı ile yürürlüğe girer.Yürütme
Madde - 64 Bu yönetmelik hükümleri Mudanya Belediye Başkanı adına Kültür ve Sosyal İşler Müdürü tarafından yürütülür.