TARİHİ KONAK RESTORASYONU / GÜROL SÖZEN 1919- 1923 DESTAN VE ONLAR CUMHURİYET MÜZESİ

Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nda Süreklilik Ödülü alan Girit Sokağı Tarihi Konak Restorasyonu / Gürol Sözen “1919- 1923 Destan ve Onlar Cumhuriyet Müzesi projesine start verdik. Projenin başlangıç töreni Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Çekül Vakfı Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu ile Türk ressam, yazar, heykeltıraş, sanat tarihçisi Gürol Sözen tarafından yapıldı.

Girit sokağında anıtsal değeri bulunan en önemli sivil mimari örneği tarihi binayı kamulaştırdık. Bina, Restoratör Mimar Feyza Aksoy’un hazırladığı restorasyon projesinin tamamlanmasının ardından Çekül Vakfı Kurucular Kurulu Üyesi Ressam Gürol Sözen’in ‘1919-1923 Destan ve Onlar’ sergisinin eserleriyle hayat bulan, Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’da başlattığı milli mücadeleden Mudanya Mütarekesi’ne ve 1923 Cumhuriyetin kuruluşuna uzanan tarihi sürecin anlatıldığı daimi bir Cumhuriyet müzesi olarak yaşatılacak. Mudanyamıza hayırlı olsun.